Thursday, May 13, 2021
HomeOsa newsEkonomijaDrastičan skok cene bakra zbog straha od istorijske nestašice na tržištu: Poskupljuju...

Drastičan skok cene bakra zbog straha od istorijske nestašice na tržištu: Poskupljuju i drugi metali Bakar nije jedini metal kom je cena drastično skočila

Cena bakra skočila je iznad 9.000 dolara po toni zbog verovanja da će povećana potražnja za ovim metalom, pogurana oporavkom industrije od pandemije, stvoriti istorisjki deficit bakra i da će doći do rekordnog trošenja mesečnih zaliha.

Bakar nije jedini metal kom je cena drastično skočila. Poskupeo je i nikl, pa sada tona košta 20.000 dolara. Cena bakra raste već 11 meseci, jer stručnjaci veruju da će uskoro za njih postojati ogromna potražnja.

Do skoka cena doveo je i završetak kineske jednonedeljne prslave nove godine i njihov povratak na radna mesta, smatra investiciona banka Goldman Saks i objašnjava da se tržište suočava sa najvećim deficitom u poslednjih deset godina koji će biti samo izraženiji u narednim mesecima.

Već sada mogu da se primete tenzije na svetskim berzama kada je u pitanju ovaj plementiti metal.

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio “kralj bakra” Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments