Tuesday, June 22, 2021
HomeMagazinDRAGO ĐUKIĆ - Srbin u francuskoj - Harmonikom protiv zaborava

DRAGO ĐUKIĆ – Srbin u francuskoj – Harmonikom protiv zaborava

Drago Đukić je slobodno možemo reći specifičan čovek, poseban na mnogo načina. Rođen u Strasburu u Francuskoj, gde je i odrastao uz svoje roditelje, Drago je još kao dečak od oca dobio vredan poklon…harmoniku, a priča o ovom poklonu ima zaista duboku pozadinu.

Ljubav prema muzici u porodici Đukić, pojavila se još kod njegovog oca koji je toliko voleo muziku, da je dugo vremena svirao frulu. U tom vremenu nije imao novca da bi sebi priuštio harmoniku, ali emociju koju je osećao prema notama, jednostavno nije mogao da zadrži u sebi.

Iako Dragi u početku harmonika nije bio preterano interesantna, roditelji su ga  upisali u muzičku školu, gde je počela da se rađa ljubav koja će kasnije uveliko odrediti njegov životni put.

Danas je harmonika njegov najbolji drug, a on iako je rođen u inostranstvu strastveno čuva i podržava svoju tradiciju i kulturu.

Iako je njegova karijerera potpuno nevezana za harmoniku, životom ovog čoveka dominira muzika, pesma, lep život.

Njegovi preci dolaze iz velikog i lepog grada iz centra Srbije, Loznice što se danas vidi i na njegovoj muzici.

Kao i svaki istinski umetnik i Drago jedan deo svog rada posvećuje drugim ljudima, podučavajući harmonici mlade, ali i starije koji jednostavno nisu imali vremena da se posvete muzici.

Životna priča Draginih roditelja obeležena je teškoćom opstanka u stranom svetu, borbom za bolje sutra i usađivanjem pravih vrednosti svom potomstvu, upravo toj priči Drago je posvetio tetovažu na svojoj ruci, kojom dominira slika frule, a na ovaj način odaje počast i zahvalnost svom ocu.

Ovaj osebujni umetnik takođe voli da svira dvojke, a divi se Mirku Kodiću i Aci Čergaru, od kojeg je čak kupio harmoniku koju čuva kao lepo podsećanje.

Nastupa i po Nemačkoj i Francuskoj, a ono što mu trenutno nedostaje u njegovom bendu su vokalne solistkinje, gde se nada da će i ovim putem doći do zainteresovanih talentovanih pevačica.

Drago je radio sa mnogim umetnicima sa naše estrade a, često svira i francuzima, koji su mnogo više privrženi našoj muzici nego što su to nemci.

Trenutno ima mali ansambl koji broji tri do četiri člana jer želeo je u francuskoj da napravi nešto što će u tu zemlju doneti atmosferu Skadarlije, gde se može čuti zvuk tamburice i starogradske muzike.

Na njegovo iznenađenje mnogo mladih ljudi, dolaze i traže da im svira pesme iz njegovog detinjstva. Sve je više mladih koji se interesuju za domovinu svojih predaka, za kulturu te zemlje, a Drago želi kroz ono što najbolje ume, a to je muzika, da pomogne ljudima da obdrže barem taj deo kulture i tradicije.

Drago je čovek koji voli putovanja i ona čine značajan deo njegovog života, trenutno se nalazi u Turskoj gde je opet harmonikom uspeu da razveseli svoje turističke vodiče.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments