Saturday, May 8, 2021
HomeOsa newsDJ Krmak pokazuje kako se uspješno radi estradni posao

DJ Krmak pokazuje kako se uspješno radi estradni posao

Širim narodnim masama ime Goran Žižak vjerovatno i ne zvuči pretjerano poznato. Međutim, kada neko pomene DJ Krmka, malobrojni su oni koji nisu upoznati sa njegovim stvaralaštvom. Svoje ime na estradnom nebu izgradio je prvenstveno specifičnim performansima, upečatljivim stajlinzima, vickastim tekstovima pjesama, kao i energičnim nastupima.

Na estradnu scenu zakoračio je, sada već davne, 1999. godine, albumom “Ciganka” i od tad njegova kaijera ide samo uzlaznom putanjom. U svojim pjesmama uglavnom problematizuje aktuelne teme i dešavanja, dajući im lični pečat, te dozu satire i parodije. Taj specifičan način muzičkog izražaja doveo je do polarizacije mišljenja publike o ovom estradnom umjetniku. Jedni ga smatraju, originalnim, duhovitim i kreativnim, dok ima i onih koji vjeruju da je sirov i usiljen. Međutim, sama pojava pomenute polarizacije dokazuje da njegove pjesme imaju značajnu snagu i upečatljiv odjek u javnosti. Na njegovo stvaralaštvo nemoguće je ostati ravnodušan.

Kako sam voli da ističe u svom izražaju voli da kombinuje žanrove, pa svoje stvaralaštvo naziva techno-dance-folk muzikom. Zli jezici će reći da je to kakofonija žanrova i izražaja, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da DJ Krmak uspješno plovi estradnim vodama više od dvije decenije, da su mu nastupi ispunjeni do poljednjeg mjesta, da publika uglas pjeva njegove hitove, onda takvim tvrdnjama jednostavno nema mjesta. Riječ je samo o ekscentričnom umjetniku, koji odbija da se ukalupi i uđe u šablon prosječnih estradnih trendova i pojava.

Za njega se vezuje i jedna zanimljiva činjenica. Naime, Goran je završio, ni manje – ni više, nego tri faulteta. S ogromnim ponosom se može pohvaliti diplomama pravnog i filozofskog fakulteta, kao i bogoslovije. Ipak, o toj temi nerado govori, te svoje obrazovanje, kao i detalje iz privatnog života, vješto krije od očiju javnosti. Time ulazi u red malobrojnih estradnjaka, koji žele da se govori isključivo o njihovim djelima i pjesmama. Njima nisu bitni skandali, tračevi, medijska prepucavanja. Za njih govore njihove pjesme. Takav je definitivno i DJ Krmak.

Sumornu svakodnevicu u kojoj smo se našli od kad je zavladala globalna pandemija virusa COVID-19, DJ Krmak je opjevao u svojoj pjesmi “Karantena”. Stotine hiljada pregleda govore u prilog činjenici da njegove pjesme imaju i te kako jakog odjeka u javnosti. Njima se okrećemo kad nam je potreban bijeg od mračne stvarnosti. To je dokaz da estradni umjetnik uspješno radi svoj posao.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments