Thursday, July 29, 2021
HomeEventiDijasporaDesničarske stranke ne žele dolazak balkanskih radnika u Nemačku

Desničarske stranke ne žele dolazak balkanskih radnika u Nemačku

Njemački Bundestag će, na zahtev ekstremno desničarski orijentisane Alternative za Nemačku, naredne sedmice razmatrati ukidanje Pravila za zapadni Balkan, prema kojem je u Nemačkoj moguće zapošljavanje nekvalifikovane radne snage iz regiona zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno u Bundestagu, ovo će biti prvi predlog koji će zvanično naredne srede ova desničarska stranka podneti u Bundestagu, a predviđeno je da predlog na raspravu ide u prvom čitanju.

U Službi za odnose s javnošću Bundestaga ističu da će naziv tačke na zahtev AFD-a biti “Domaća radna snaga na prvom mestu – ukinuti produženje Pravila za zapadni Balkan”, te navode da će za raspravu biti omogućeno pola sata, nakon čega će predlog biti upućen u parlamentarne radne odbore.

Inače, Nemačka je usvojila produženje ovog pravila, ali pod uslovom da se zaposlenje nudi u onim oblastima u kojima nije moguće pronaći odgovarajuću radnu snagu iz Nemačke ili neke od zemalja EU. Kako bi osoba sa zapadnog Balkana mogla dobiti radnu dozvolu, prvo nemačka Agencija za rad mora izdati potvrdu da za traženo radno mjesto ne postoji adekvatna domaća ili evropska radna snaga.

Osim toga, u produženju pravila uvedena je kvota od maksimalno 25 000 radnika godišnje sa celog zapadnog Balkana, tako da je teško očekivati da će inicijativa AFD-a biti usvojena.

Što se tiče produženja ovog pravila, ono je počelo da vredi od 1. januara ove godine, međutim zbog virusa korona još nije moguće prijavljivanje, što je za “Nezavisne novine” potvrđeno i iz Ambasade Nemačke u Sarajevu, te su nas uputili na njihovu internet stranicu.

– Termini za podnošenje zahteva za vizu prema produženom Pravilu za zapadni Balkan će biti dostupni čim budu ukinute mere ograničenja ulaska u Njemačku zbog pandemije i čim odgovarajuće vize ponovo budu mogle biti izdate – stoji na sajtu Ambasade Nemačke.

Kako su ovih dana objavljivali nemački mediji, a o tome smo već pisali i ranije kada se u Nemačkoj vodila debata o ovom pravilu, poslovna zajednica u ovoj zemlji pritišće vlasti ne da otežaju, kao što to traži AFD, nego naprotiv – da olakšaju dovođenje radne snage sa zapadnog Balkana. Oni, naime, tvrde da su čitavi sektori nemačke industrije, poput građevinskog sektora ili ugostiteljstva, ugroženi jer nema dovoljno nemačkih i evropskih radnika. Poslovna zajednica je bila nezadovoljna uvođenjem kvote od 25 000 radnika i zahtevali su da se ona ukine. Nekoliko nemačkih pokrajina je, čak, u Bundesratu u oktobru prošle godine podnelo predlog da se kvota ukine, međutim on nije dobio većinu jer je vladajuća koalicija u Nemačkoj smatrala da je uvođenjem kvota i zadržavanjem preference za domaće i evropske radnike usvojeno najbolje rešenje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular