Tuesday, June 22, 2021
HomeOsa newsDelovi kineske rakete "long marč 5B" još uvek nekontrolisano kruže oko Zemlje.

Delovi kineske rakete “long marč 5B” još uvek nekontrolisano kruže oko Zemlje.

Ostaci najveće kineske rakete “long marč 5B” danas kasno uveče ili sutra ujutru, prema očekivanjima, “uroniće” u atmosferu Zemlje. Američki Svemirski centar za istraživanje i razvoj trenutno prognozira da će ostaci rakete najverovatnije pasti nedaleko od novozelandskog Severnog ostrva.

Sa druge strane, italijanska agencija ANSA je prenela da su iz civilne zaštite Italije upozorili stanovnike južnih regiona te zemlje, uključujući Siciliju i Sardiniju, da tokom noći 8. na 9. maj ostanu “u zatvorenim prostorima” jer postoji mogućnost da ostaci padnu u tom području.

Lokalni italijanski zvaničnici su naveli da postoji mala verovatnoća da ako ostaci rakete padnu oštete zgrade, ali da se iz predostrožnosti savetuje da ostanu kućama.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine navelo da će ostaci rakete sagoreti u kontaktu sa atmosferom Zemlje. Inače, kretanje delova kineske rakete prati i američka vojska, prenosi Sputnjik.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su u četvrtak saopštili da nadgledaju kretanje objekta, ali da trenutno ne planiraju da ga obore.

Nadamo se da će pasti na mesto gde nikome neće napraviti štetu“, rekao je ranije američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Ostin je, bez direktnog imenovanja kineskih vlasti, nagovestio da lansiranje kineske rakete nije planirano dovoljno precizno i savesno.

Kina je 29. aprila raketom “long marč 5B” lansirala prvi modul svoje nove svemirske stanice “Nebeska harmonija”. Raketa je ubrzo izmakla kontroli, pa je jezgro visoko 30 metara i teško 21 tonu počelo nekontrolisano da kruži oko Zemlje. Kreće se brzinom većom od 6,5 kilometara po sekundi.

Stručnjaci su ranije naveli da je verovatno da će se deo rakete raspasti u atmosferi i za sobom ostaviti samo ostatke, ali raspadnuti delovi napravljeni od veoma otpornih materijala sigurno će stići do Zemljine površine. Ako raketa ostane netaknuta, velika je šansa da, na sreću, padne u more jer voda čini 70 odsto planete. Ipak, neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

Kada se slično jezgro prošle godine vratilo na Zemlju, delovi rakete su pronađeni na teritoriji Obale Slonovače.

(MONDO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments