Sunday, August 1, 2021
HomeOsa newsPolitikaDa li će Nemačka produžiti lokdaun? Merkelova dva sata sastančila sa stručnjacima,...

Da li će Nemačka produžiti lokdaun? Merkelova dva sata sastančila sa stručnjacima, odluka pada danas. Ona smatra da treba ograničiti radijus kretanja građana na samo pet kilometara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je, pred današnji sastanak sa predstvanicima pokrajina, sastanak sa stručnjacima, među kojima su bili virolog Kristijan Drosten i šef Robert Koh instituta Lotar Viler, kako bi se savetovala oko produženja mere zaključavanja.

Na tom sastanku je naučnica Viola Prizeman sa Maks Plank instituta zatražila dalje mere u cilju smanjenja broja novoobolelih.

Ona smatra da treba ograničiti radijus kretanja građana na samo pet kilometara.

Viler je rekao da su aktuelno brojke na nižem nivou, ali da ne može reći da je opasnost prošla. Prema njegovim rečima, proteklih dana je manje testirano, i to za pola miliona manje nego prošle nedelje. On računa s tim da će oko 17. januara broj novoobolelih ponovo biti “validan”.

Drosten je upozorio na opasnost soja virusa iz Velike Britanije, rekavši da se on mora shvatiti ozbiljno.

Dok u Nemačkoj vlada jedinstvo oko potrebe produženja mere zaključavanja, dve tačke su ipak sporne.

Prva su škole, jer neki žele nastavak učenja u školskim klupama, dok drugi smatraju da bi trebalo ostati na nastavi na daljinu kako bi se sprečilo širenje virusa.

Drugo sporno pitanje je vakcina, jer Socijaldemokratska partija (SPD) oštro optužuje koalicionog partnera CDU/CSU zbog nedostatka potrebnog broja vakcina za sprovođenje šire vakcinacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular