Wednesday, July 28, 2021
HomeZanimljivostTehnologijaDa li biste ikada zapratili virtualnog influencera? Da, da – reč je...

Da li biste ikada zapratili virtualnog influencera? Da, da – reč je o osobi koja uopšte ne postoji. Je li naša budućnost zaista virtualna?

 

Pitanje digitalizacije sveta danas više uopšte nije upitno jer je sasvim jasno kako je reč o fenomenu modernog društva koji uživa apsolutnu dominaciju. Tako je tehnologija ušla u sve pore naše svakodnevice, a sa sobom donela i neke nove struje trendova.

Dok neki ne vide nikakve probleme u masovnoj digitalizaciji, drugi se slažu da je to jedan poprilično nezaustavljiv voz dehumanizacije koja uz podršku kapitalizma, odnosno ideje što većeg i profitabilnijeg razvoja, tehno-nauka postavlja kao budućnost koja je već sad na velika vrata ušla u naše domove. Potaknuti time, ne možemo reći da veštačka inteligencija strelovito ne briše granicu između stroja i čoveka, međutim jesmo li spremni sami sebi priznati da nam to zapravo nimalo ne smeta? Tek što smo se navikli na pojam influencera i sve ono što to moderno zanimanje zapravo znači, pojavili su se virtualni influenceri. Ipak, ovde se radi o nečemu totalno drugačijem. Virtualni influenceri zapravo ne postoje, to nisu ljudi, već nacrtane robotizirane ličnosti koje imitiraju čovekovo postojanje i ako je suditi prema broju pratitelja onih najpoznatijih, to im ide poprilično dobro. Kada su se pre nešto više od deset godina pojavili prvi infuenceri, oni od krvi i mesa, marketinške strategije beležile su velike promene. Kako ide ostatak priče znamo pa je neminovno postaviti pitanje – a zašto bi neko sarađivao s virtualnim likom koji zapravo ne postoji?

Gledano s poslovne strane određene kompanije, virtualne je influencere jednostavnije kontrolirati i isprogramirati da bez ijedne greške promovišu određenu stvar. Virtualni influenceri dolaze bez rizika od kršenja ugovornih stavki ili upitnog ponašanja koje šteti imidžu brenda. Ovakav tip infuencera nije podložan promeni stava, ali to ne znači da nema karakter, tu artificijelnu ličnost koja privlači publiku, baš kao i ‘običan kolega’.

Jedna od najpoznatijih virtualnih influencerica na svetu je Lil Miquela. Urbana djevojka koja živi u Los Angelesu, jede sushi i In-N-Out burgere, izlazi na popularna mesta, a ujedno i peva pa želite li čuti kako to zvuči, pesme se mogu pronaći na platformi Spotify. Isto tako, Miquela u svom portfoliju ima i brojne saradnje s poznatim modnim brendovima. Primer, zajedno s Bellom Hadid snimila je kampanju za Calvin Klein, sarađivala s Pradom i redovno se fotografiše u najpopularnijoj dizajnerskoj odeći. Takođe, sarađivala je i s Millie Bobby Brown, Steveom Aokijem, dala je intervju za Financial Times i krasila naslovnicu Highsnobietyja. Ova virtualna influencerica trenutno broji preko 3 miliona pratilaca, a zanimljivo je i to što je njen lik implementiran u fotografije stvarnih lokacija što je zapravo česta praksa kod ovakvog tipa infleuncera.

Kako bi dojam bio što autentičniji, Miquela se druži s ostalim virtualnim influencerima, a ‘bff’ joj je Bermuda, Robot Queen kako stoji u opisu profila s oko 300.000 pratitelja. Bermuda je tipična šminkerica koja voli trendi krpice, ali ima i nekoliko snimljenih pesama. Za razliku od Miquele koja je na prvi pogled nestvarna, Bermuda na određenim fotografijama potražuje poprilično dublje posmatranje kako bismo zaista shvatili da je reč o nestvarnoj osobi, a isti efekt postiže i Shudu, prvi virtualni supermodel. Shudu se može pohvaliti kampanjom za Fenty Beauty by Rihanna, ali i s brojkom od 215.000 pratitelja.

Ova virtualna influencerica je nedavno snimila kampanju za Christiana Louboutina, a tu je i poznata saradnja s virtualnim influencerima Zhi i Margot koji su bili dio Balman kampanje čiju kreativnu direkciju potpisuje Olivier Rousteing. Japanska influencerica Imma također je jedna od najpopularnijih s velikih 330.000 pratitelja, a kao zaštitno lice stoji iza kampanja za brend automobila Porshe i kozmetičkog brenda SK-II.

Osim ženskih virtualnih influencerica, ovaj svijet nudi i brojne muške varijante nestvarnih likova, a jedan od najpoznatijih je Lawko. Lawko je dio virtualne ekipe, druži se s Miquelom i Bermudom i jednostavno je kul. Uz njega tu je i Koffi, Shadin prijatelj koji je fitness trener, ali zbog svog egzotičnog izgleda bavi se i modelingom.

Virtualni influenceri su pomno stvorene individue s različitim karakteristikama koje se nalaze u fiktivnim situacijama koje zapravo bez problema mogu biti stvarne. Upravo je element potencijalne stvarnosti onaj klik koji nas privlači da pratimo ‘to nešto’, umjetno stvoreno online robotizirano biće koje nam govori što da jedemo, što da nosimo, kako da se ponašamo, piše fashion.hr

 Virtualni svijet kakav danas poznajemo omogućava nam čudesa koja su prije svega 15-ak godina bila znanstvena fantastika. Popularizacijom društvenih mreža koje svakome dopuštaju da stvori određenu virtualnu osobnost iznjedrile su nerealne pretpostavke svakodnevice tako postavljajući savršenstvo na životne vrijednosti.

izvor: Ladies in

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular