Sunday, July 25, 2021
HomeOsa newsEkonomijaCEO BALKAN POLUDEO ZA BITKOINOM! Kupuju ga i doktori i mehaničari, i...

CEO BALKAN POLUDEO ZA BITKOINOM! Kupuju ga i doktori i mehaničari, i žene i penzioneri: U BiH je prava navala i nemate pojma koliko se ZARAĐUJE

Nije samo svet poludeo za bitkoinima čija vrednost nezadrživo raste, već su kriptovalute počeli da kupuju i Balkanci koji do skora nisu ni čuli za digitalne valute. Do samo pre nekoliko meseci, ovaj “virtuelni svet” nije ih ni zanimao, a danas kriptovalutama uveliko trguju i na njima zarađuju.

I ne samo koriste, već i zarađuju, jer vrednost bitkoina vrtoglavo raste već nekoliko meseci. Digitalna valuta je do pre dve nedelje vredela više od 20.000 dolara, a juče je ponovo dostigla rekordnu vrednost od 28.917 dolara, što predstavlja rast od fantastičnih 300 procenata u 2020. godini! U trenutku pisanja teksta cena bitkoina iznosi 32.986 dolara!!!

Jezikom novca – ko je pre godinu dana uložio 1.000 evra, danas ima 3.000! Ulog od 5.000, koliko u proseku i iznosi u Srbiji, danas je 15.000!

A, kada je reč o ljudima koji investiraju u digitalnu imovinu tu nema pravila.

Dodaje da se u 2020, u odnosu na 2019. godinu, u BiH beleži rast od 130 odsto kada je reč o kupovini kriptovaluta.

Još više, bitkoinom se trguje u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje su među prvima u regionu uredile svoja tržišta kapitala. Slovenija je jedna od zemalja koja ne oporezuju pojedince na kapitalne dobitke od bitkoina i drugih kriptovaluta.

Muzičar Vukašin Brajić već četiri godine trguje kriptovalutama.

Krenuo je na kripto berzu u proleće 2017. godine u trenutku kada je bitkoin vredeo 3.200 dolara. A podsetimo na početak teksta gde stoji da je bitkoin dans više od 28.000!?

“Odlučio sam da uđem u ovu priču posle razgovora sa jednim momkom koji je dolazio na moje svirke. Kada je dobio sina dao mu je ime Vukašin i zvao me je da sviram na tom slavlju, a kasnije mi je objasnio čime se bavi. Kad sam došao kući, svu svoju ušteđevinu sam uložio u kriptovalute”, otkrio nam je Vukašin.

Reporter “Bafflera” tvrdi da je u maju upoznao nastavnika matematike u srednjoj školi u Mitrovici koji je opremio podrum kafića sa 200 računara i naprednim sistemom za rashlađivanje, što ga je sve koštalo oko 100.000 evra početnog ulaganja. Zauzvrat, dnevno je štancovao oko 500 evra prihoda putem bitkoina, minus troškovi računa za struju, koji su u ovim slučajevima ogromni. A znamo da račun za struju niko ne plaća na severu Kosova.

Druge “rudarske” operacije među Srbima su možda bile manje ambiciozne, ali ništa manje kreativne. Reporter “Baflera” je upoznao grupu penzionera u Zubinom Potoku koji su među sobom skupili 3.000 evra za računarsku opremu koja im se isplatila za pola godine.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular