Monday, May 10, 2021
HomeArhivaBojan Suđić – prestižni muzički festival u Kini

Bojan Suđić – prestižni muzički festival u Kini

Proslavljeni srpski dirigent, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i direktor muzičke produkcije RTS-a, Bojan Suđić, neko je ko svoju reputaciju dugo neguje i na najbolji mogući način predstavlja srpski simfonijski orkestar na čijem je čelu. Sada sa ponosom govori o učešću na festivalu u Kini povodom koga je istakao:

Prolećni muzički festival u Šangaju je ono što je BEMUS za Beograd. Već godinama unazad okuplja najveće svetske orkestre i projekat je od izuzetne važnosti u kulturnom smislu, a u smislu ulaganja skup i samim tim prestižan i važan za svakog ko se bavi muzikom. Trebalo je ubediti ljude, organizatore, da smo upravo mi dorasli tako krupnom koraku za simfonijski orkestar RTS-a, kao što je nastup na ovakvom jednom festivalu.

Ako je sudeći po znanju i iskustvu, svakako da smo dorasli ovakvim poduhvatima, ali je od velike važnosti, ako ne i presudne, vešta ruka glavnog dirigenta Bojana, koja će predvoditi sve.

Mi ćemo na festivalu izvesti dva programa u dva dana, od čega će jedan biti klasičan program gde ćemo predstaviti našu muziku – Stevana Hristića ”Ohridsku legendu”, deo iz baleta, Mendersona ”Koncert za violinu” sa solistkinjom Lanom Totovšek i čuvenu Dvoržakovu ”Devetu simfoniju iz novog sveta”. Drugi koncert će biti posebna čast jer se tada spajamo sa kineskim horom, solistima, i imaćemo kineski program.

Ovo je od velike važnosti za ugled srpskog simfonijskog orkestra jer je Kina postala broj jedan što se tiče svetskih kulturno-umetničkih centara.

Sigurni smo da će simfonijski orkestar RTS-a, pod rukovodećom palicom proslavljenog dirigenta Bojana Suđića, opravdati sva velika očekivanja koja od njih ima čitava nacija, i ponovo dokazati da srpska kulturna baština itekako ima šta da ponudi svetskoj umetničkoj sceni.

Izvor: dokumentarni program RTS-a

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments