Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsEkonomijaBloomberg: ruska privreda se oporavlja bez uvođenja lockdowna

Bloomberg: ruska privreda se oporavlja bez uvođenja lockdowna

Ruska privreda nastavilo se oporavljati od recesije izazvane pandemijom Covida-19 u četvrtom tromjesečju 2020., jer se predsjednik Vladimir Putin odlučio protiv nametanja drugog nacionalnog lockdowna.

Bruto domaći proizvod pao je za 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu, priopćila je u četvrtak ruska Savezna služba za statistiku. To je bilo manje od srednje prognoze ekonomista koji su očekivali pad od 2,2 posto.

Međutim, u Rusiji ubrzano raste inflacija zbog svjetskog povećanja cijena prehrambenih proizvoda, što utječe i na slabost rublje, zbog čega se vlada odlučila za mjere kontrole rasta cijena tih proizvoda. Inflacija i slaba domaća valuta dodatno vrše pritisak na standard Rusa. To je potaknulo središnju Rusku banku prošlog mjeseca da povisi svoju ključnu stopu prvi put od 2018. godine. Realni raspoloživi prihodi i dalje su oko 10 posto ispod razina dosegnutih prije Putinove aneksije Krima 2014. koja je pokrenula međunarodne sankcije, navodi Bloomberg.

Od početka uvođenja programa cijepljenja u prosincu, samo oko 4,3% ljudi u Rusiji primilo je prvu dozu cjepiva, u usporedbi s 11% u Turskoj, oko 30% u SAD-u i gotovo 50% u Velikoj Britaniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments