Sunday, August 1, 2021
HomeOsa newsStrane vestiBill Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Bill Gates financijski podržao plan za ograničavanje sunčeve svjetlosti na Zemlji

Bill Gates financijski je podržao plan ograničavanja sunčeve svjetlosti na Zemlji, na kojem rade znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

Oni namjeravaju iznad teritorija Švedske u atmosferu pustiti balone s prirodnim kemikalijama kako bi testirali hoće li blokiranje sunčeve svjetlosti koje izravno utječe na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Prvo testiranje trebalo bi se dogoditi tijekom 2022. godine, a to bi bio samo prvi test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. Znanstvenici bi proučavali kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi letio 10 kilometara iznad Zemlje.

Krajnji cilj projekta je korištenje balona za slanje reflektirajućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti izravnu sunčevu svjetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Projekt financira Sveučilište Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a dijelom ga financira Bill Gates, kao i skupina privatnih investitora.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih kemikalija, poput kalcijevog karbonata i sulfata. Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana zračna masa dužine kilometar i širine sto metara, nakon čega bi nanstvenici mjerili disperziju kemikalija i ispitali koliko je ovaj alat učinkovit u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

S druge strane, izražena je zabrinutost da bi reflektiranje sunčeve svjetlosti moglo utjecati na stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka, a posljedično i na ostatak ekosustava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular