Friday, June 25, 2021
HomeArhivaBalkonski vrt

Balkonski vrt

Stvorite balkonski vrt u urbanom stanu, koji će pobuditi divljenje ukoliko ga pravilno dekorišete. Mogućnosti su beskrajne – od uzgoja ukrasnog bilja do uzgoja povrća, lekovitog bilja i voća.

Planiranje i postavljanje – praktični saveti

Ukoliko želite stvoriti dobro isplaniran i savršen balkonski vrt, važno je da prvo nacrtate plan na papiru. Zapitajte se koji su vaši zahtevi i kako ga želite napraviti. Koje biljke želite uzgajati? Da li vam je balkon sunčan ili senovit i kolika mu je veličina?

Izmerite dužinu, širinu i visinu balkona i nacrtajte ga na papiru u omerima. Tako ćete lakše organizovati razne predmete poput nameštaja, velikih i samostojećih posuda i kutija.

Balkoni na istočnim i zapadnim stranama

Na balkonima na istočnim i zapadnim stranama dobro uspevaju mnoge biljke – ukrasne vrste, neke vrste povrća, povrća i začina. Ali, tokom zime, moraćete pažljivo zaštitit višegodišnje biljke koje rastu u velikim posudama. Jaki istočni vetrovi mogu prouzročiti štete, pogotovo na biljkama koje rastu u posudama.

Balkoni na severnim i južnim stranama

Balkoni okrenuti prema severu relativno su u seni tokom dana pa biljke koje vole sunce neće dobro uspevati. S druge strane, balkoni na južnim stranama ostaju sunčani tekom celog dana.

Senoviti balkoni

Ukoliko imate senoviti balkon morate pažljivo birati biljke. Pre kupovine istražite biljke ili u rasadnicima tražite biljke za takve uslove. Biljke ne smeju biti posađene previše gusto kako bi se izbegao rizik od gljivičnih oboljenja.

Sunčani balkoni

Na sunčanim balkonima možete imati biljke poput geranija, verbena i ruža. Biljke koje su osetljive na sušu i vrste ukrasnog lišća su previše glomazne za rast na ovakvim balkonima

Saveti:

  • Biljke koje se uzgajaju u posudama traže više brige od onih koje se uzgajaju na tlu. Redovito ih gnojite i zalijevajte
  • Biljke zalevajte ujutro
  • Biljke koje vole sunce uzgajajte u posudama koje su postavljene na prozorima ili ogradama

Posude za uzgoj biljaka na balkonu

Posude (tegle) koje se koriste na balkonima trebaju biti praktične i dekorativne. Svaka posuda mora imati rupu na dnu kako bi se omogućila odvodnja viška vode. Samostojeće posude (keramičke, glinene) su stabilne i pružaju zaštitu biljkama od pada. Posude montirane na prozorima ili ogradama moraju biti od laganih materijala kao što je plastika.

Zapamtite da su biljke koje uzgajate glavna atrakcija na balkonskom vrtu, a tegle ih moraju dopunjavati.

Ukoliko imate mali balkon, koristite visoke i uske tegle koje zahtevaju manje mesta.

Ukoliko uzgajate povrće, koristite široke kutije kao što su sanduci od jabuka

Možete koristiti i metalne posude koje će balkonu dati moderan izgled

Vertikalni prostor na balkonu

Iskoristite vertikalni i vazdušni prostor vašeg balkona kako bi udvostručili površinu vrta. Ostatćete iznenađeni koliko potencijala ima ovakav prostor.

Kupite posude koje će vaše biljke držati vertikalno ili sami izradite svoje od paleta.

Iskoristite staru policu ili stalak za držanje tegli. Uzgajajte biljke u visećim košarama.

Uzgajajte penjačice kako bi dobro iskoristili vertikalni prostor

Od povrća, uzgajajte grah, tikvice, krastavce, paradajz, paprike i grašak.

Viseće košare lepo će izgledati na balkonu. U njima uzgajate petunije, verbene, fuksije ili lobelije. Od povrća možete uzgajati paradajz.

Nameštaj na balkonu

Nameštaj nažalost zauzima puno mesta na balkonu, ali takođe i mijenja njegovu sliku. Zbog toga, važno je odabrati prikladan namještaj. Mora biti sklopivi i lagan kako bi ga brzo mogli premjestiti. Ako imate sunčan balkon, odaberite svetle boje nameštaja jer se brzo zagreva. Zapamtite da boje moraju biti u skladu sa temom vrta i biljaka.

Ukoliko želite zadržati privatnost ili imate loš pogled sa balkona, možete uzgajati visoke biljke kao što je bambus ili palma, ili penjačice kao što je klematis, koje će vas zaštititi vas i vaše biljke od sunca i vetra, te zakloniti poglede.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments