Wednesday, December 2, 2020
Home Arhiva Arhitektonsko remek-delo!

Arhitektonsko remek-delo!

Pogledajte kako izgleda novi spektakularni muzej u Dohi

Nacionalni muzej Katara (NMoQ) konačno je otvoren za javnost. U pitanju je spektakularno arhitektonsko zdanje iza kojeg stoji cenjeni francuski arhitekt Jean Nouvel. Da je reč o jednom vrlo posebnom projektu svedoči sam kompleks koji će svojim gostima ponuditi jedno malo drugačije umetničko iskustvo, odnosno putovanje kroz prostor posvećen arhitekturi, muzici, poeziji, arheologiji, umetničkim radovima. Tačnije, reč je o jedinstvenoj formaciji koju čini čak 11 galerija s naglaskom na bogatu nacionalnu baštinu i kulturu kao i njein razvoj, te celokupnu kulturnu viziju regije na globalnoj pozornici.

Kako bi celi projekt zaživeo prethodno je dobio odobrenje i veliku podršku šeika Tamina Bin Hamada Bin Khalifa al Thanija. Zapravo je smešten u istorijskoj palati spomenutog koja je prvo obnovljena, a koja je nekada bila u službi doma kraljevske porodice, ali i svojevremeno kao sedište vlade. Kada govorimo o samoj strukturi, arhitekt je inspiraciju pronašao u tzv. formaciji pustinjske ruže. U pitanju je prirodna pojava koja se pojavljuje u uvalskoj regiji kada dođe do kristalizacije minerala u raspucanoj zemlji, nakon čega nastane spomenuti oblik pustinjskog cveta.

“Konstruisati objekt u formaciji zakrivljenih diskova, konzolnih uglova i secišta… bio je veliki izazov, morali smo se suočiti s ogromnim tehničkim izazovima. Ovaj objekt je na samom vrhu Katra kad o njemu govorimo i iz domene tehnologija i stvaralaštva. Muzej je istovremeno i arhitektonsko, prostorno te čulno iskustvo”. A kako izgleda, proverite u nastavku gdje vam donosimo detaljni uvid.

- Advertisment -

Most Popular

Zastrašujuća stvarnost: Hvata vas jeza? Plašite se da bi vas neko mogao upotrebiti za …

Ako živimo u sistemu u kome je skoro sve napadnuto – porodica, moral, država, sloboda mišljenja,...

Predrag Kon u šoku zbog snimka koji je objavio Branimir Nestorović – VIDEO

Bivši član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije virusa korona dr Branimir Nestorović jednim video...

Nađ skidao manekenku žena ga gledala

Albert i Mirna Nađ ponovo su u epicentru dešavanja. Ovoga puta supruga nekadašnjeg fudbalskog asa je kreirala donji veš, pa...

Frano Lasić dobio sina sa 30 godina mlađom suprugom!

 U subotu 29. novembra Milena Matić i Frano Lasić postali su roditelji prelepog dečaka. Milena se samo...

Recent Comments