Thursday, May 13, 2021
HomeZanimljivostNaukaAplikacija za koju niste čuli prati svaki vaš korak i "ucrtava" ga...

Aplikacija za koju niste čuli prati svaki vaš korak i “ucrtava” ga na mapi, evo kako da je se rešite Nije reč o “običnim” uslugama koje koriste trenutnu lokaciju korisnika, već o posebnoj iPhone-ovoj aplikaciji koja prati “Značajne lokacije” korisnika

Naši mobilni uređaji nas sve više i na sve različitije načine prate, pa se bilo kakva ideja privatnosti u današnjem digitalnom svetu čini kao obična farsa.

iPhone tu uopšte nije izuzetak, jer i bez pomoći aplikacija kao što je Facebook, sasvim dobro radi posao praćenja svojih korisnika. To, najverovatnije, nije nešto zbog čega ćete odbaciti svoj telefon, ali jeste nešto što kao korisnik telefona sa “zagriženom jabukom” na poleđini morate da znate.

Da biste joj pristupiti i deaktivirali je, pratite sledeće korake:

1. Otvorite podešavanja (Settings),

2. Otvorite opciju “Privatnost” (Privacy),

3. Izaberite “Lokacijske usluge” (Location Services),

4. Izaberite “Sistemske usluge” (System Services),

5. Skrolujte dok ne dođete do opcije “Značajne lokacije” (Significant Locations), pa kliknite na nju.

Nakon što unesete svoju lozinku ili otvorite telefon pomoću FaceID-ja, videćete spisak svih lokacije koje ste posećivali. Možda vam se neke učine malo čudne, ali to je zbog toga što lokacije nisu uvek sasvim precizne.

Kada kliknete na neku od lokacija, otvoriće se stranica sa više detalja, uključujući mapu koja pokazuje lokaciju. A sve lokacije je moguće isključuti da se više ne bi prikazivale, odnosno da ne bi bile sačuvane u telefonu.

To ćete uraditi tako što ćete prvo kliknuti na ime lokacije, a zatim na opciju “Edit” u gornjem desnom uglu. Da biste uklonili lokaciju, kliknite na crveni krug koji će se kraj njenog imena pojaviti i uklonite je.

Ako želite potpuno da isključite opciju “Značajne lokacije”, na vrhu stranice sa spiskom lokacija kliknite na zeleni taster u desnom uglu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments