Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsPolitikaAmerika je primorana da se sa Kinom dogovori o “Novom svetskom poretku”

Amerika je primorana da se sa Kinom dogovori o “Novom svetskom poretku”

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da svet može ući u opasno razdoblje ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku.

Kisindžer je poručio da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku, prenosi Rojters.

Ovaj ugledni američki diplomata, sada 97-godišnjak, uticao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara tokom mandata republikanskih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Kisindžer je poručio da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku.

On je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Kako je naveo bivši ugledni diplomata, sada je nogo opasnije nego šta je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obe strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments