Tuesday, June 22, 2021
HomeLifestyle8 Budinih lekcija

8 Budinih lekcija

Učenje velikog duhovnog učitelja, koga ne treba posebno predstavljati. U prevodu “Buda” – znači “probuđeni” ili “prosvećeni”.

U njegovom učenju ne postoji ništa što je suprotno osnovama unutrašnje harmonije bilo koje druge struje, religiozne ili filozofske. Ove lekcije su univerzalne i vječne, a poznavanje njih je dobro za dušu i tijelo:

1. Počnite od malo – to je normalno

​Krčag se postepeno puni, kap po kap. Svaki majstor nekada je bio početnik. Ako ste dosledni i strpljivi, uspjećete. Niko ne može da uspije preko noći: uspjeh dolazi onima koji su spremni da počnu od malog i predano se trude dok se krčag ne napuni.

2. Misli su materijalne

Buda je rekao: “Um je sve, postaješ ono što misliš.”. Ako čovjek govori ili deluje sa zlim mislima, njega prati bol. Ako čovjek govori ili deluje sa čistom namjerom, sreća ga prati. Da bi pravilno živjeli, treba napuniti mozak “ispravnim” mislima. Promijenite svoje misli da bi promenili svoj život.

3. Opraštajte brzo

Zadržavati bijes u sebi – je isto kao kad biste uzeli zapaljeni ugalj sa namjerom da ga bacite nekom drugom, ali ćete se vi opeći. Kada se oslobodite onih koji su zatvoreni u tamnici nepraštanja, oslobodićete samog sebe te tamnice. Ne može se niko daviti, a da ne pridavite i sebe isto. Naučite da opraštate. Naučite brzo da opraštate.

4. Dejstvo je to što je važno

Da biste se razvijali, morate da delujete; da biste se brzo razvijali, treba djelovati svakodnevno. Poslovica kaže: “Bog daje svakoj ptici crva, ali joj ga ne ubacuje u gnijezdo.” Buda je rekao: “Ja ne vjerujem u sudbinu koja se obrušava na ljude kada djeluju, ali ja vjerujem u sudbinu koja se obrušava na njih, ako oni ne djeluju.”

5. Pokušajte da razumijete druge

Prestali smo da se borimo za istinu, počeli smo da se borimo samo za sebe. Prvo pokušajte da razumijete, a tek onda pokušajte da vas razumiju. Treba da se potrudite iz sve snage da razumijete stav drugog čovjeka. Slušajte druge, shvatite njihovu tačku gledišta, i naći ćete mir. Više se fokusirajte na to da budete srećni, nego da budete u pravu.

6. Pobijedite sebe

Bolje je pobijediti sebe, nego pobediti u hiljadu bitaka. Da bi pobijedili sebe, morate da kontrolišete svoje misli. One ne treba da bijesne kao morski talasi. Možete da pomislite: “Ja ne mogu kontrolisati svoje misli. Misao dolazi kada ona hoće. Na šta ja kažem: ne možete spriječiti pticu da lete iznad vas, ali sigurno je možete sprečiti da izgradi gnijezdo na vašoj glavi “. Oslobodite se misli koje nijesu u skladu sa principima života koje želite da slijedite.

7. Živite u harmoniji

Harmonija dolazi iznutra. Ne tražite spolja to, što može biti samo u vašem srcu. Istinska harmonija može se naći samo unutar sebe. Harmonija – nije novi posao, i nije novi automobil ili novi brak; Harmonija to je mir u duši, a on počinje od vas.

8. Budite zahvalni

Uvijek postoje stvari koje su dostojne zahvale. Ne budite pesimistični, čak i u vrijeme svađe, ste u mogućnosti da osvijestite barem deset stvari za koje treba biti zahvalan. Budite optimisti naučite da prepoznate hiljade stvari za koje treba da budete zahvalni. Uvijek postoji nešto za šta se treba zahvaliti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments