Tuesday, June 22, 2021
HomeZdravljePsihologija4 PRITAJENA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA VAM JE MENTALNO ZDRAVLJE UGROŽENO: Obično...

4 PRITAJENA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA VAM JE MENTALNO ZDRAVLJE UGROŽENO: Obično ih ignorišete, a poziv su za uzbunu!

Mentalno zdravlje je ključno za naš srećan i ispunjen život, zbog toga je važno da ne zanemarujemo bilo koji simptom koji pokazuje da je ono narušeno.

Svakodnevno možete raditi na održanju i poboljšavanju mentalnog zdravlja na prirodan način, a jedan od najboljih je vežbanje fokusa, odnosno svest o mentalnom zdravlju i promenama koje se događaju u skladu sa različitim okolnostima.

Živimo u stresnom i užurbanom vremenu u kojem smo izloženi raznim negativnim vestima, uticajima i drastičnim promenama, iz dana u dan.

Sve ovo može se nepovoljno odraziti na mentalno zdravlje, a za nas je važno da ne ignorišemo nikakve simptome i promene raspoloženja, već da bez straha i osećaja stida zatražimo pomoć kada osetimo da nam je potrebna.

Nesanica i loš kvalitet sna

Negativne promene u mentalnom zdravlju može značajno uticati na vaš kvalitet spavanja. Nesanica je često uzrokovana depresijomanksioznošću i opsesivnim mislima.

Loš kvalitet sna dovodi do pada koncentracije, naglih promena raspoloženja i teškoća pri obavljanju svakodnevnih zadataka. Ukoliko imate problema sa nesanicom, obratite se lekaru za pomoć.

Devojka, Krevet, Nesanica, Glavobolja
foto: Shutterstock

Stalni osećaj zabrinutosti

Svaka osoba je ponekad zabrinuta zbog određene situacije, ali ako se to konstantno dešava, to može biti alarm da je mentalno zdravlje ugroženo.

Na primer, ako ste zabrinuti zbog skorog susreta, poslovnog ssastanka, neizvesnosti i promena koje će se možda dogoditi u budućnosti…

Većina naših strahova i briga je uglavnom neosnovana. Uz stalan osećaj zabrinutosti, javlja se i pesimizam i kreiranje u svojim mislima negativnog ishoda svakog događaja.

Žena, Zabrinuta žena
foto: Shutterstock

 Izolovanost

Jedan od prvih znakova koji se javljaju jeste izolacija od porodice i prijatelja i ugrožen socijalni život. Ukoliko vam nije potrebna trenutna samoća, već potpuna izolacija, razmislite da li je trenutak da potražite pomoć stručnjaka.

Stomak reaguje na stres

Najčešća reakcija kada je reč o fizičkim simptomima jesu stomačni problemi, poput dijareje, bolova u želucu, mučnine…

Ukoliko je sve u redu sa vašim sistemom organa za varenje, a imate ove tegobe, moguće je da ste pod velikim stresom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments